Moram da priznam da volim da čitam Trač i Klač .... ako ste i vi iskreni priznaćete da volite i da čitate kolumne u našim žurnalima. Ja lično veoma retko kupujem Trač i Klač novine, ali jedva čekam da odem kod frizera a ima ih kod nas i u lekarskim čekaonicama. Tada ih ne čitam – „gutam ih“.... 

Zašto nas interesuju Trač i Klač izveštaji i kolumne? Različite studije a i prva doktorska disertacija koju je napisala i objavila jedna Nemica su pokazale da su svi slojevi ljudi zainteresovani za zbivanja i društvene funkcije opisana u Trač i Klač kolumnama.

I kao što rekoh, ja volim to da čitam, nekako se osećam super, ušuškana u peškire kod frizera dok čitam te interesantne priče o poznatim i prominentnim ličnostima. 

Teme iz Trač i Klač kolumni su nekako takve da nas sve okupiraju i interesuju. Odrastanje, ljubav, veze, brak, ravod, rođenja bračne i vanbračne dece, bolesti, smrt.

Svako od nas se manje ili više identifikuje sa ličnostima iz kolumne. Ličnostima koje su poznate za široku publiku.

U svakodnevnim susretima , ili okupljanjima Trač i Klač teme su odličan početak malog razgovara / small talk... 

Na primer: Kada počinje neverstvo? Šta je moralno dozvoljeo a šta zabranjeno? Da lli imam pravo na mlađeg partnera? Kolika razlika u godinama je dozvoljena? Da li je dozvoljeno tražiti nemoralno visoku alimentaciju. Sva ta tračarenja nam omogućuju da izgradimo i artikulišemo i svoje lično mišljenje koje je odraz naših vrednosti i moralnih principa. Ponekad ti principi utiču i na mnogo važnije socijalne ili političke odluke i opredeljenja. Da li je moralno ispravno dozvoljavati brakove između homoseksualaca i usvajanje dece ili manje dramatično za naše pojmove koliko prava treba dati ženama?

Ne znam kako je sa vama, ali ja sam radoznala i sve me interesuje. Želim da budem dobro informisana i želim da znam o svemu što se događa i što može da ima bilo kakvu posledicu na donošenje nekih mojih zaključaka i na moje lične principe i stavove. 

Oduvek smo bili zainteresovani za druge ljude oko sebe...Od događanja u našem okruženju pa sve do informacija o razvoju na berzi ili političkim događanjima.Trač Klač nam verovali ili ne pomaže i u tome...   

Kada sam pre tridesetak godina došla i počela da živim u Švajcarskoj, bila sam oduševljena činjenicom da su Švajcarci mnogo drugačiji od nas. Mislila sam da su okrenuti sebi i da ih mnogo manje ineresuje šta se dešava oko njih. Ali to nije tačno. I Švajcarci, kao i svi drugi vole i Trač i Klač. To su čak pokazale i analize šta se najviše pretražuje na internetu.... 

Ma znam šta mislite... Klač i Trač su opsesija nesrećnih, nezadovoljnih manje obrazovanih ljudi! E pa to nije tačno, To je samo kliše: 

Kako frizeri, konobari, tako i bankari i menadžeri redovno čitaju Trač i Klač kolumne. 

I još nešto: možda neko misli da su poznate ličnosti neineresantne, takozvane zvezde ili selebriti. Princeze, fudbaleri, glumci, manekenke.... Uspešni, ambiciozni, sveži samouvereni, oni su inspiracija za takozvani „ sav ostali normalni svet“. 

Klač i Trač ono što je privatno otkriva i pretvara u javno. Taj publicitet je uvek kroz istoriju imao nekog značaja za budućnost, neuspeh ili uspeh oni koji su tema klača i trača. Ponekad je otkrivanje nekih činjenica imalo velike posledice, za politiku, javno mnjenje i ekonomiju ili socijalnu odgovornost.  

Zato nema potrebe da se osećate neprijatno dok prelistavate Klač i Tračnovosti. U najboljem ste okruženju.