Neki od nas sabiraju i oduzimaju, neki razmišljaju ili sumiraju ili reflektiraju kakva je bila: Šta je bilo najbolje u 2013? Šta je bilo najmanje dobro? Šta da promenimo i uradimo drugačije da bi 2014. bila bolja i uspešnija….

I tako dok čeprkam po staroj i razmišljam o Novoj godini  ja se setih one Ezopove basne o mravu i cvrčku:

Ma svi znate tu basnu… o mravu i cvrčku,  ali elem živimo u 21 veku i sve se menja pa mislim i naravoučenije iz Ezopove basne je promenjeno, bar aza mene: 

I za mene je od sada ovaku: Živeću kao cvrcak u 2014:

I zato je i  bolje i pametnije u toku leta kada je vreme lepo uživati u životu kao cvrle: ludovati sa društvom, praviti žurke, ići na more… imaćemo preplanulu kožu , vitko telo  i bićemo mršaviji, krckaviji zgodniji i veseliji…

Uživaćemo u dugim danima i toplim večerima sa prijateljima, porodicom i društvom.

Jesen dodje i onakoveoma brzo: zahladni pa se svako uvuče u svojiu kuću: to mravlje dovlačenje  hrane i pripremanje zimnice nikako nije ni dobro, ni pametno: ugojimo se od svega a celo leto nam propade u radu. Bolje je malkice gladovati i u toku zime leškariti i utopliti se i otići u prirodu a može i na neku slavu. Bolje malko gladni nego predebeli.

A pravo da Vam kažem: Sve je veći broj ljudi  koji rade previše. Ma ja lično čak i mislim da bi mrav iz Ezopove basne bio jedna od prvih žrtava Burn – outa. Radiš, loše si nagradjen i na kraju zapadneš u depresiju.

A cvrčak? Ma cvrčak je individualista, autentičan, čak i kreativan. Muzicira, veso, optmističan, svaki svoj trenutak provodi na najbolji mogući način. Ne poštuje hijararhiju, ima svoje principe i što više razmišljam sve više mi je simpatičan.

Jao koliko je vremena prošlo od kada mi je nana ispričala ti basnu? Sve se promenilo od tada! Tada sam mislila da je u životu biti važno biti kao mrav ! I tada je vladalo pravilo dobrote: dobar je  - ma ni mrava ne bi zgazio!
Živim u svetu gde se gazi i po ljudima i i po mravima. Sve vrednosti se promenile.

Vi kako hoćete: a ja već znam  - živeću kao cvrčak u 2014. I ako mi se ukaže prilika da nekom detetu iz naše porodice ispričam basnu o cvrčku i mravu preneću pravu poruku. “Život je kratak i prozuji za čas”. Zato u novoj godini  ne radite da bi ste samo sticali već se posvetite stvarima koje volite i koje su vam važne. Provedite više vremena sa prijateljima, iz dobru muziku i druženje, priuštite sebi svakodnevno po neko zadovoljstvo…

A ja još odlučih… davno nisam svirala klavir i zato ću da uzmem neki čas klavira – pa kad već hoću da budem cvrčk- onda bar uz muziku….

A vama svima - Srećna nova 2014!