Obožavam one dane kada me probudi sunčev zrak, kao na primer jutros. Mada nakon sinoćne provale oblaka nisam baš bila najsigurnija da ne sanjam taj zrak. Ali na sreću, ne, nije bio san. Dan kad se probudite, skuvate kafu, otvorite laptop da prelistate omiljene časopise a odjednom vas obaspe svetlost sunca. Takav dan u startu obećava. Sinoć sam mislila da je to jedno od onih večeri kad su mi dovoljni samo ćebe, knjiga i toplina doma, ali dovoljna je bila poruka od drugarica da to veče napravi drugačijim.

Čavrljajući tako dotakle smo se teme „srednja škola“. Mislim da je taj period svima ostao bar po nečemu urezan u sećanje. Meni je taj period bio super. To je period kad sam stekla prijatelje koje i danas mogu slobodno nazvati tako. Ali postoji jedna stvar koji mi se ovih dana baš vrzma po glavi a potiče iz tog perioda – dnevnik. Verujem da je svaka od vas imala svesku u kojoj je piskarala o svakakvim ljubavnim dramama, putovanjima, drugarima, o svemu onome što se dešavalo. Ja jesam. I danas ceo dan razmišljam o toj svesci. Istumbala sam kutije i našla sve moje dnevnike (bilo ih je par).

Dugo godina sam uživala škrabajući po sveskama. Prelistavajući moje dnevnike sa osmehom sam se prisećala čak i onih dešavanja koje su tad, reklo bi se po zapisanom, bila prilično uznemirujuća za tinejdzerku. U svakom slučaju, sve te rečenice izazvale su super emocije. A onda sam se zapitala zašto sam uopšte prestala da škrabam po sveskama!? Sad mi već ne bi bilo interesantno da prepričavam svoje dane a i nemam neke tinejdzerske drame koje bi punile moje stranice... A onda sam pomislila zašto ne bih izmišljala. Zašto ne bih pisala sve ono što želim da jeste?! Danas se toliko govori o jačini pozitivnih misli, o načinu kreiranja vlastite bajke. Jedan od načina je upravo pisanje. Pisanje u sadašnjem vremenu, gde na papir stavljamo sve ono što želimo da živimo a iz nekog razloga ne živimo.

U ovom ludačkom vremenu nije baš ni teško naći razlog zašto ne živimo život kakav želimo.

Nametnuto nam je da moramo da radimo od 9-17h, da moramo da zažmurimo na mnoge stvari, da postoje neke granice koje moramo da poštujemo. Nekako je sve postalo moranje. U zadovoljavanju svih tih moranja izgubili smo ono šta mi moramo za sebe da uradimo. Od tolikog silnog moranja počeli smo da dozvoljavamo svemu tome što nas muči i što nam se ne dopada da dajemo preveliki značaj, to je postalo centar naše preokupacije. I to je nekako razumljivo tj bilo bi da to nešto nije apsolutno i skroz bacilo u pozadinu gomilu drugih divnih stvari/ljudi/dešavanja koje verujem da svako od nas ima. Stručnjaci bi rekli da nam je fokus na onome što ne želimo umesto da budemo zahvalni i mislimo na ono što imamo i trudimo se da idemo ka tome što želimo. I zato mi je ova stvar sa vraćanjem dnevnika u svakodnevnicu baš nekako simpatična. Mogli bismo da se igramo, da pišemo naše želje, da počnemo da ih živimo a kažu da je emocija čudo i da sve to možemo i da kreiramo. 

Pa drage moje, što pre nabavite neku super simpatičnu svesku, uzmite olovku u boji i počnite da pišete dnevnik. Zaigrajte se pisajući svoje snove, pa makar i one najludje. I naravno, uživajte u ispunjenju istih.