Ljudi se razočaraju kada pomisle da ih neko ne podržava ili ne poštuje njihov rad. Možemo da budemo nezadovoljni zbog toga i vremenom dozvoliti da nas to sputa i uspori u našem napretku. Ali sa druge strane možemo to iskoristiti na najbolji način. Nečje zle i podle opaske mogu postati naša motivacija za napredak, usavršavanje i pobedu!

Če Gevara je rekao da je teško nemati prijatelje, ali još teže nemati neprijatelje. Zvuči apsurdno? Razmislite još malo. Podrška prijatelja je jedna od najlepših stvari koju čovek može da doživi. Ali, takva podrška ume da nas uljuljka, da umanji motivaciju za dalju borbu, za dalje dokazivanje. Prijatelje stvaramo, ulažemo u njih. Neprijatelje dobijamo, kada ulažemo u sebe. Imati neprijatelja, postaje čast.

Ukoliko imate osobu koja je iritirana vašim napretkom, koja vas možda doživljava čak i kao pretnju, koja se stalno dokazuje i takmiči sa vama – vi zbog takvih osoba postajete još bolji. Neprijatelji nas svojim provokacijama vuku napred. Kada se borimo sa dostignućima neprijatelja i pobedimo, tada pobeda donosi više vrsti sreće - lični uspeh, napredak, ali na kraju i slast nadmoći.

Luter je jednom rekao da ne pamtimo reči neprijatelja, koliko pamtimo ćutanje prijatelja. Kada smo napravili grešku, prijatelj će nam to možda prećutati, iz najbolje namere. Neprijatelj – ne, on će se hvatati za naše mane, čak će ih i izmišljati. Tako će nas navesti da ih ispravljamo, skrenuće nam pažnju na nešto čega možda ni sami nismo bili svesni. Neprijatelj će nam nesvesno pomoći. Zahvaljujući tome, uhvatićemo se u koštac sa ličnim nedostacima i tako ćemo opet zakoračiti napred.

Postoje dva nezadovoljstva – jedno nas tera na rad, a drugo nas drži u očajanju. Pojedinci koje nezadovoljstvo koriste za rad – vremenom dobijaju ono što žele. Dok, oni koji ostaju u očajanju, smatrajući da ne mogu ništa da promene – gube i ono što imaju.

Imati neprijatelja, znači imati ličnost, posedovati integritet. Biti nečja nesanica je motiv, jer smo mi jaki onoliko koliko su naši neprijatelji slabi. Ne dozvolimo obrnuto.

Ovladajte slabostima, kako ne bi one ovladale vama!