Kada smo bili u osnovnoj školi nije nam bilo potrebno mnogo da se zaljubimo. Svidelo bi nam se kako neki dečko igra fudbal, ili kakva mu je frizura. Ili možda kako mu dobro stoji narukvica. Tada je jedini nosio narukvicu, i bio je baš kul. To je bilo sve.

Po ceo dan smo ispisivale naša imena u srcu, gatale, prebrojavale slova i pogađale naš zajednički život u budućnosti. Baš je bilo jednostavno i nije nas plašilo to što nam je u računici ispadalo da ćemo imati troje dece i da ćemo živeti na Beverli Hilsu sa njim.

Onda smo porasle. I sve te etape u životu dvoje ljudi su dobile veći značaj, mnogo više prostora da u njemu nešto ne krene kako treba. Jer smo sada manje optimistične? Ili smo samo opreznije?

Kako god, nismo zaljubljene. Ili jesmo, ali kratko, jer vrlo brzo uočimo neku manu u celoj priči. Nešto što na duže staze ne bi imalo šanse za opstanak. Možda tako treba razmišljati kasnije. Ali, to ne može da se bira, jednostavno smo takve po prirodi. Ako tumačimo čoveka i situacije, onda ćemo to raditi i u 17-oj godini, pa i u 27-oj. Ima osoba koje se ne opterećuju svim tim pitanjima, i one su češće zaljubljene, ali češće i menjaju osobe u koje su zaljubljene. Ne bih rekla ni da je to to.

Kriterijumi se menjaju, tokom veze, posle veze i van nje. Sledeća osoba treba da odgovori na mnogo više od prethodne. To nije nemoguće, ako naletimo na osobu čiji su kriterijumi slični našim, ili na osobu koja ima volju da sazreva sa nama. Postoje sjajni spojevi, ali postoje i izgrađene priče. Važno je da nam se osoba svidi na osnovu nekih osnovnih vrednosti, najvažnijih vrednosti. Sve drugo se vremenom, voljom i trudom može menjati.

Da li sa takvim razmišljanjem možemo da nađemo osobu koja će nam se svideti, ali se nećemo zaljubiti u nju? Ne. Koliko god vremena prošlo, čovek uvek može da se zaljubi. Može da se zaljubi više puta u istu osobu. Može da se zaljubi. Samo je pitanje trenutka, i poklapanja. Možemo da se zaljubimo u nekoga kao ličnost, kao čoveka, ili da se zaljubimo u nečji smeh. Svaka zaljubljenost je istog intenziteta, i donosi istu količinu radosti. Kada nam se neko svidi, vremenom, ili odmah možemo da se zaljubimo u nešto vezano za tu osobu.

Verujem da nema problema, ni u nama, ni u drugima. Samo trenutak nije tu. Ali će biti.

Kada skockamo sve oko sebe, obaveze, sebe, prijatelje, u lepo zaokruženu priču, vrlo brzo će se uklopiti i on.