Sada svako ima mogućnost da napiše koju reč, komentar, ali što je najstrašnije od svega, može da se obrati bilo kome ko ima profil na socijalnim mrežama. Mnogo zavisi i od nas, koliko prikazujemo ličnih stvari na internetu, da li odgovaramo na poruke nepoznatih, i da li uopšte obraćamo pažnju na provokacije bilo kog tipa.

Kao što često pročitamo, mladi ljudi, uglavnom tinejdžeri, donose strašne odluke, pošto su bili žrtve internet nasilja. Možda vam je poznat slučaj Ask.fm – a, sajta koji funkcioniše po principu anonimnog komuniciranja. Na ovom sajtu je prijavljeno oko šezdeset miliona korisnika, od kojih je polovina mlađa od osamnaest godina. Prošle godine je jedna tinejdžerka iz Engleske izvršila samoubistvo, pošto su ju određeni članovi ovog sajta vređali, njen izgled i njenu ličnost.

Zaštićeni monitorom ispred sebe,  pojedinci ispunjavaju svoje izopačene želje, na sajtovima koji nemaju adekvatnu zaštitu od takvih sadržaja. Iako možda najviše zavisi od same osobe i njenog psihološkog stanja da li će takav negativni kontakt uopšte uticati na njenu ličnost, to svakako ne isključuje činjenicu da treba iskoreniti mogućnost internet nasilja, jer ga već dovoljno imamo i u stvarnom svetu.

Sajt Ask.fm je posle ovog tragičnog događaja uveo nove propise, po kojima svi korisnici moraju prvo da se prijave svojom i-mejl adresom, čime su podigli sigurnost na viši nivo. Postoji još jedna pojava, takozvanog „gonjenja na internetu“, koje podrazumeva neželjeno slanje i-mejlova i poruka. Žrtve ovog vida internet nasilja izložene su uznemirujućim zahtevima, nedoličnim komentarima, ali i ucenama fizičkog zlostavljanja i napada. Takve poruke dolaze svaki dan, čak i više puta dnevno.

Niko ne bi želeo da se oseća nesigurno, u svojoj sobi, za kompjuterom – ali danas je to sasvim moguće. Apel Stiven Balkama, direktora Instituta porodične internet sigurnosti, jeste da smanjite prisustvo ličnih podataka i fotografija na socijalnim mrežama, da se ne obraćate ljudima koje ne poznajete i da ukoliko se neko vama obrati, prosto ignorišete poruku. Jedno vreme će biti uporni, ali će kasnije prestati da se javljaju, jer će pronaći drugu žrtvu. 

Dok institucije ne pronađu najsigurnije rešenje, koje možda nikada neće moći u potpunosti da ukloni problem, jedino što nama preostaje – jeste da mi podignemo sopstvenu sigurnost. Nema potrebe da provocirate. Ukoliko jako želite neku vašu fotografiju da objavite svojim prijateljima, a ona nije doličnog sadržaja, zadržite je na telefonu i pokažite im kada se vidite. Nikad ne znate u kakvoj pretrazi ili nasumičnom odabiru neko može da dođe do vas, a da ga takve izazovne fotografije navedu da pomisli potpuno nešto suprotno od onoga ko ste vi. Samo malo više opreza i nastavite da chatujete i uživate u velikim prednostima interneta koje su nam danas dostupne.