Mnogo vremena sam provela ubeđujući porodicu, prijatelje pa i poznanike da  samo pozitivnim razmišljanjem mogu pobediti brige i probleme i, i dalje sam neumorna u tome. Moj savet svima njima je oduvek isti. Onaj dobro provereni, valjda jedini nadprirodni lek - osmeh. Čak je i naučno dokazano da se i onaj ‘veštački’, onaj kada nam je najteže, pretvara u najlepši i najsrećniji - onaj od srca. Ne znam… Valjda se zato ja uvek smejem. Ali svakako, radije praktikujem ovaj drugi.

Znam da mnogi ne mogu da mi se načude, ali eto, takva sam. Osmeh je oduvek bio moj zaštitni znak i ne bih da ga menjam. Dovoljno je samo da znate da prepoznate lepotu u svakom trenutku. Znate ono kada se ujutru probudite dok vam se zraci sunca probijaju kroz trepavice, a onda se sneno protrgnete pustite ih za trenutak, pa zatvorite oči i još malo ukradete od dana. A onda kada ih opet otvorite svet vam izgleda nekako drugačije, lepše.  Taj trenutak mi je najdraži.

Pa onda ustanete znajući da vam dan pruža milion mogućnosti i novih 365 razloga za osmeh… To je sreća!

- svaki novi dan
- puno dobrih ljudi oko vas
- ono što ste imali i nada da ćete opet imati
- onaj osećaj koji nosimo duboko u sebi, onaj koji spava.

Od nas zavisi kada ćemo je i koliko buditi.

Priznaćete da se i vama, bar jednom, izmamio onaj skriveni, naiskreniji osmeh kada ste poslednji put pomazili svog kućnog ljubimca, uhvatili u žurbi zeleno na semaforu, ili sklupčani ispod ćebeta gledali omiljeni film dok je napolju padala kiša. Možda ste i uspeli da osmehom pobedite stres, shvatili da imate najbolje prijatelje na svetu ili najbolju osobu pored sebe… Razmislite o tome kada sledeći put kažete da vas sreća uvek zaobiđe, ali naučite da i vi nju ne zaobilazite..

Koliko puta ste ostali gladni, iscrpljeni bespotrebnim dijetama ili ostali u mestu u strahu da se pokrenete i učinite nešto za sebe? Ne oklevajte, kada osetite potrebu nemojte stati. Pokrenite se... Ako će vas učiniti srećnim veliki sendvič - pojedite ga, ako će vas trčanje na kiši rasteretiti - trčite, ako će vas učiniti srećnim razgovor sa dragom osobom nazovite je... Učinite nešto za sebe ovog trenutka i odmah ćete se osećati bolje. Nil Donald Volš je jednom rekao: ,,Pretvorite strah u avanturu’’. Zvuči zanimljivo, priznaćete. Nemate šta da izgubite. Uostalom, zar nije i Viktor Igo napisao: ,,Usuditi se - to je cena uspeha?’’

Znate, sreća ne kuca na vrata i ne dolazi kao gost. Ona se prepozna i oseti srcem. Ja sam na tugu odavno zaboravila jer smatram da si srećan onda kada spoznaš da se sreća podjednako krije i u osmehu i u suzama. Ja sam srećna. A onda valjda tuga ne postoji? I dugo mi je trebalo to da shvatim. Prestala sam da mučim sebe pitanjima šta bi bilo kad bi bilo i naučila sam da prihvatim i živim sadašnji trenutak. Ovaj - ovde i sada. A to je valjda i najveća umetnost u životu - znati živeti svaki trenutak. Moja filozofija mi nije donela prihode ali me je naucila da uživam.

Otvorim i sada s vremena na vreme knjigu sećanja u glavi, da prelistam najlepše trenutke proteklih dana. Njih je tako puno i svi su tu, oni  veliki i mali, svetli i tamni. Svi su moji i sve ih nekako podjednako volim. Rado ih se sećam, ali ne živim od uspomena, živim za trenutak - ovaj i onaj što će tek doći. Smatram da ako dobro proživiš sadašnji svaki naredni biće bolji. Više se ne ljutim na svoje srce. Shvatila sam da je baš ovakvo savršeno za mene, čak i onda kada radi protiv moje volje. Znam da, dokle god je ovako nežno i povodljivo, uvek će biti otvoreno i snažno za sve što dolazi.

Budite zahvalni na sreći i ona će biti jos veća. Zahvalnost je, po mom mišljenu, najveća vrlina-posedujte je. Možda u ovom trenutku nemate novac, automobil koji želite ili posao iz snova, ali vi ste bogati. Imate trenutak i u njemu sve - zdravlje, drage ljude oko vas, milion mogućnost i sigurna sam jos milion razloga za osmeh. Samo se osvrnite oko sebe, oslobodite tereta prošlosti i pritiska neizvesne budućnosti. Živite (za) trenutak - sada i ovde. Jer… sve dok imate njega, imate sve.