Naslovna | Cosmo campus | Milenijalci: Samoživi sebičnjaci ili generacija koja zna šta želi?

Milenijalci: Samoživi sebičnjaci ili generacija koja zna šta želi?

Foto: Shutterstock/ Peter Bernik Foto: Shutterstock/ Peter Bernik

O milenijalcima kruže razni stereotipi, ali čini nam se da oni baš i ne brinu o tome...

Milenijalci ne brinu toliko o stereotipima bilo kakve vrste i to je njihov najjači adut. Tako se zajedno sa razbijanjem stereotipa o bračnoj zajednici kao tema našlo i pitanje potomstva. Da li su milenijalci „generacija bez dece“ i da li ih to čini srećnim 

Oni su revolucionarna generacija. I to kažemo s razlogom. Razmislite koliko se samo naš jedan, običan dan, pa i život, razlikuje od života naših prethodnika. Tehnološki napredak je možda najveći razlog tome, ali pored toga postoje i mnoge druge karakteristike koje prave veliku razliku između nas i naših roditelja. I dok je generacija Y i dalje bila vezana za stereotipe društva, generacija milenijalaca ide korak dalje. 

Starosna granica za osnivanje potomstva se već dugo pomera. I dok su naše bake imale decu već sa 18, a naše majke se u majčinstvo upuštale oko 25, kod naredne generacije se ta granica pomerila na 30 godina i više. Napredak u medicini omogućio je da se biološki sat vrti malo duže nego što su nas to učili, ali pitanje koje se postavlja je u stvari šta zapravo generacija milenijalaca želi. Da li smo od pomeranja granice za zasnivanje potomstva prešli na to da potomstvo uopšte i ne želimo? 

Statistike pokazuju da se sve više milenijalaca odlučuje da ne zasniva porodicu. Razlozi su različiti. Neki kažu da je glavni razlog finansijska nesigurnost. „Nisam sigurna da ću imati ni kuću ni penziju i očekujem da ću morati da radim do kraja života. Za mene je to dovoljan razlog da se ne odlučim za decu“, kaže Ivana (24), pripadnica ove generacije. Razlozi se nižu dalje od razmišljanja o tome da će dete samo poremetiti dinamiku izbalansiranog odnosa partnera, nespremnosti da se promeni životni stil, kao i to da neko prosto nema majčinski instinkt. Ali kako društvo sagledava takve razloge i kakve su posledice ovakvih odluka? 

Prvo dolazi ljubav, potom brak, a onda deca... Ne, u stvari ne ide više tako jer sve više mladih ne želi taj put. Možda zvuči sebično i razmaženo kada kažete nekom „ne želim da mi dete ,pokvari’ planove koje imam za budućnost“, ali možda je to ipak lični izbor. I da, taj lični izbor sada mogu otvoreno i da pokažu jer milenijalci se ne boje da stanu iza svojih odluka i kažu jasno i glasno šta žele. Stigme za njih ne postoje i to je sasvim u redu. Pritisak okoline je i dalje snažan. Čak je i papa imao oštre osude za sve one koji koriste svoje intimne delove za sve drugo osim za reprodukovanje. „Društvo sa gramzivom generacijom koja ne želi da se okruži decom koju samo smatraju brigom, teretom i rizikom je depresivno društvo“, rekao je papa u svom govoru sa balkona na Trgu svetog Petra prošle godine. Autor knjige Šta da očekujete kada niko ne očekuje Džonatan V. Last komentariše koliki je problem „sebičnost bez dece“ za ekonomiju.

Nastavak na sledećoj strani...

Stranice:    1 2 Sledeća

  • email Pošalji prijatelju
Oceni članak
5.00

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Unesite kod sa slike:

Moje kreativno ja 2016
1. Uveče u kafiću momak koga odmeravate primeti da ga skenirate. Vi:

Cosmo ANKETA

Koja vam je omiljena poza u seksu?