Naslovna | Cosmo campus | Kako da budete produktivniji: 4 pitanja koja svako treba da postavi sebi!

Kako da budete produktivniji: 4 pitanja koja svako treba da postavi sebi!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Postavi sebi ova pitanja i uvedi promene u svoj život. Uspeh te čeka odmah iza ćoška!

Za život ispunjen motivacijom, potrebno je u startu odrediti cilj koji će nas voditi kroz život. Bez bilo kakvog plana, velikog truda i produktivnog rada se ne može doći do uspeha!

VIŠE: Kako do uspeha: Izbaci iz života ovih 5 izvora negativnosti!

Kako biste uveli velike promene u svoj život, savetujemo vam da preispitate sebe tako što ćete iskreno odgovoriti na ova četiri pitanja: 

1. Koliko vremena u toku dana provedete koristeći ono što su drugi ljudi stvorili? Koliko često ste vi nešto napravili?

Ovo je jedan odlično pitanje o kome treba da razmislite. Koliko zapravo ja doprinosim svetu? Koliko se ja oslanjam na druge, koristeći već nešto što je neko drugi napravio? Kada pogledate oko sebe (zgrade u kojima živimo i radimo, automobile koji vozimo ili garderobu koju nosimo) shvatite da su sve te stvari proizvodi snova drugih ljudi. Sve ove stvari su nešto što je neko zamislio i rekao sebi: "Znaš šta? Mislim da ću stvarno da ustanem i uradim to." Koliko često se to dešava u našim životima? Koji je vaš odnos između potrošača i kreatora? A za one koji smatraju sebe pravim kreativcima, imamo posebno pitanje: Da li stvarate novac ili ga trošite? Stvaranje pridonosi uvođenju novina, dok se svet kreće napred. Razmislite o tome kako treba da se pozicionirate kako biste stvorili više i napredovali u narednom periodu.

VIŠE: Nova pravila za uspeh u poslu

2. Koliko detaljno možete isplanirati poslovnu strategiju koja bi se realizovala sledeće godine?

Ovo je veoma bitno polje, posebno za ljude koji vole da planiraju. Danas kada su posao, veze i prijateljstva postali nepredvidivi i nedovoljno sigurni, planovi, ideje i opcije postaju veoma važan segment života Dakle, pitanje je: Kuda idemo i šta možemo da uradimo u toku ove godine, što će se odraziti na naš život za godinu dana? Bacite se na pisanje planova, edukaciju i proširivanje znanja, ali i vizualizaciju uspeha koji želimo da postignemo. Razmislite o svojim željama i ciljevima. Čak i ako ne znate tačno gde želite da idete ali biste voleli da budete osoba koja odlično kuva, ili osoba koja će pomoći drugim ljudima ili jednostavno postati bolji prijatelj, razmislite šta možete da uradite narednih meseci, kako biste otelotvorili ove osobine. Zastrašujuće je kada pogledate niz put i vidite šta sve možete da uradite, kada rešite da idete do kraja. Zato vam predlažemo da odmah sebi postavite pitanje: Šta ja mogu da uradim danas, što će me odvesti do tog puta? Puta koji vodi ka uspehu i ostvarenju želja.

VIŠE: Kako da promenite život na bolje za 15 minuta?

3. Da li je to što radite zaista bitno?

Kada pokušate da odgovorite na ovo pitanje, shvatićete da na kraju, jedine stvari koje se čine da imaju veliki (i večiti) značaj su stvari koje vi gradite ili kreirate, i porodični ili ljubavni odnosi. Zato je veoma važno da se potrudite da iskreno odgovorite na ova sledeća pitanja, uz pomoć kojih ćete shvatiti koje su prave vrednosti u vašem životu. Ako pomislite da ipak ne radite stvari koje su zaista bitne, sada ili za vašu budućnost, treba da smislite šta možete da uradite da to promenite.

Da li vaš posao nije dovoljno dobar? Da li postoji neka veza u koju treba više truda da uložite? Sa roditeljima, prijateljima ili partnerom? Kada ste poslednji put uradili nešto za nekog drugog, ne očekujući ništa zauzvrat? 

VIŠE: Recept za sreću: Recite "DA" novim izazovima u životu

4. Kako možete uneti više strahopoštovanja i čuda u vaš život?

Strahopoštovanje i čuda su od ključnog značaja u našem razvojnom procesu. Ovaj osećaj preplavlja lepotom i veličanstvenošču, te je tako dragocen i redak. Baš zbog toga, on je od velikog značaja za čoveka, jer su to retki trenuci u kojima se osećamo živima. Prema Džejsonu Silvi, naši umovi su tako usađeni u zemljskim obrascima svakodnevnog života, da je sve teže i teže za nas da uspemo da se probijemo izvan ovih obrazaca, i da počnemo da cenimo život sa bilo kojom vrstom pravog uzbuđenja. Šta možemo da uradimo u narednom periodu da izmenimo te usađene obrasce? Kako da izađemo iz komforne zone i da protegnemo naše umove samo malo dublje? Samo tako možemo imati drugačiji pogled na svet i osetiti šta znači biti živ. A tada život postaje neuporedivo bolji i uzbudljiviji.

Tekst priredila: Kristina Milošev


  • email Pošalji prijatelju
Oceni članak
5.00

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Unesite kod sa slike:

Moje kreativno ja 2016
1. Uveče u kafiću momak koga odmeravate primeti da ga skenirate. Vi:

Cosmo ANKETA

Koja vam je omiljena poza u seksu?