Jedna od glavnih glumica u hit-seriji "Igra prestola", Emilija Klark, u eseju koji je napisala za The New Yorker otkrila je bolnu istinu o svojoj bolesti, odnosno o dva moždana udara koja je preživela u rasponu od dve godine. 

Prvi put ovaj se nesrećan slučaj dogodio 2011. godine. "Oblačila sam se u svlačionici u teretani i tada sam počela osećati snažnu glavobolju. Bila sam toliko izmorena od nje da sam jedva obula patike. Kada sam počela vežbati, morala sam samu sebe terati kroz prvih par vežbi... Nisam odradila trening do kraja, već sam otpuzala do svlačionice, gde sam ponovno počela osećati kao da mi neko steže glavu elastičnom trakom", napisala je Klarkova

Tog je dana doživela prvi moždani udar i završila na operaciji. No bila je reč o blažem udaru i već nakon nekoliko dana se vratila na posao. 

2013. godine glumica je doživela još jedan, ovaj put znatno teži i jači, moždani udar. 

Druga operacija bila je neuspešna pa se Klarkova morala podvrgnuti trećoj, vrlo rizičnoj operaciji: "Ovog puta su morali doći do mog mozga na staromodan način - kroz lobanju. Operacija nije mogla čekati."

Nakon dužeg oporavka Klarkova se vratila na posao i uspešno je odrađivala sve obaveze dok jednog dana ponovno nije počela osećati bol snažniji nego ikad.

"Mislila sam da je gotovo. To je to. Moje vreme je isteklo", prisetila se Klarkova. Ali srećom, četvrta operacija nije bila potrebna i uz pomoć lekara i terapija uspela se potpuno oporaviti. 

Upravo zato, zbog vlastitog trnovitog puta, Klark je osnovala organizaciju naziva "SameYou" koja pomaže ljudima da se oporave nakon povreda mozga i moždanog udara. 

Izvor: Index.hr