Protekla, 2018. godina, bila je u znaku muzičkih filmova koji su apsolutno dominirali srcima publike, ali ovogodišnje nominacije donose još neka fantastična filmska ostvarenja koja su se s punim pravom našla na spisku onih najboljih. 

Kao što smo napomenuli, filmovi u kojima muzika vodi glavu reč u protekloj godini bili su potpuni vladari bioskopskih dvorana te ne čudi da su oba filma norminovana u svim glavnim kategorijama, a sigurno pogađate da se radi o filmovima "A star is born" i "Bohemian Rhapsody".

  

Uprkos perima filmskih kritičara oba filma pokupila su zavidan broj nominacija. Akademija je ove godine u odabir najboljih uvrstila i "Black Panther", film koji govori o superjunacima i prvi je takve tematike nominovan za zlatni kip u čak šest kategorija. Predvodnici ovogodišnjih nominacija bez premca su filmovi "Roma" i "The Favourite" s po deset nominacija, zatim sledi "Vice" s osam nominacija, "BlackKKlansman" sa šest nominacija te "Bohemian Rhapsody" i "Green Book" s pet nominacija za najprestižniju filmsku nagradu.

Kada govorimo o glumcima, na listi za najbolju mušku glavnu ulogu očekivano se nalaze Kristijan Bejl (Vice), Bredli Kuper (A Star is Born), Viljen Defo (At Eternity’s Gate), Rami Malek (Bohemian Rhapsody) Vigo Mortensen (Green Book), dok se za nagradu najbolje ženske glavne uloge bore Yalitza Aparicio (Roma), Glen Close (The Wife), Olivia Kolman (The Favourite), Lejdi Gaga (A Star is Born), Melisa Mekartni (Can You Ever Forgive Me?).

Budući da je godina protekla u znaku muzike, jedna od najpopularnijih pesama ‘Shallow’ očekivano je nominovana i važi za  najveći favorit, a na spisku nominiranih za najbolju izvornu pesmu našle su se i pesme "All The Stars’ (Black Panther), "I’ll Fight’ (RBG), "The Place Where Lost Things Go" (Mary Poppins Returns), "When A Cowboy Trades His Spurs For Wings" (The Ballad of Buster Scruggs). Dodela nagrada održaće se 24. februara u kultnom losanđelenskom Dolby Theatru, zato imate dovoljno vremena da pogledati sve nominovane filmove, a je celokupnu listu svih potencijanih dobitnika možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: Fashion.hr