Svake godine u maju najpoznatija imena iz sveta filma i šoubiznisa se zapute na francusku rivijeru na najprestižniij filmski događaj godine.

Kanski filmski festival je mesto čijim crvenim tepihom šetaju neke od najvećih zvezda sedme umetnosti, gde se vode razgovori i debate na temu filma i premijerno prikazuju neki od potencijalnih filmskih hitova.

Za vas smo izdvojili 3 filma s ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala koja vredi pogledati...

Everybody Knows (Svi znaju)

Psihološki triler Everybody Knows, proslavljenog iranskog reditelja i dvostrukog oskarovca Ašgara Farhadija koji je otvorio ovogodišnji festival donosi priču o Lauri i njenoj porodici, koji iz Buenos Airesa dolaze u njeno rodno selo u Španiji na porodičnu proslavu, a neočekivan splet događaja im menja živote. Film je na španskom jeziku, koji redatelj uopšte ne govori, a svako ko je pogledao filmove "A Separation" i "The Salesman" zna da je jedino Farhadi u stanju da ispriča priču poput ove. Osim Penelope Kruz, glavnu ulogu tumači i Haijer Berdem.

BlacKkKlansman

Spajl Li stoji iza neobične ali istinite priče o Ronu Stalvortu, prvom Afroamerikancu koji je dobio posao policajca u Koloradu Springs. Ron se infiltirao u Kju Kluks Klan krajem sedamdesetih godina i zajedno sa kolegom Filipom Zimermanom rizikovao i svoj i kolegov život. Rona glumi Džon Dejvid Vošington, dok u ostalim ulogama glume mahom nepoznati glumci - Laura Harier, Adam Drajver, Kori Hokins i dr.

The House That Jack Built (Kuća koju je izgadio Džek)

Najnovije ostvarenje Larsa von Trira stiže u Kan nakon njegove provokativne "Melanholije" i šokantne pres konferencije na kojoj je reditelj imao čudne Naci komentare nakon kojih je proglašen nepoželjnim na Kroazeti. To ga ipak nije sprečilo da novim delom aplicira na Kanskom festivalu, i to krvavom pričom o serijskom ubici koga igra Met Dilon. Jedna od njegovih žrtvi je i žena koju igra Uma Turman.