"Evropske kraljevske porodice? Čvrsto su povezane. Možda zato što samo bogata i prelepa osoba može da razume opterećenje takve titule, ili zato što ne može svako da ima jahtu u Sen Tropeu, ili da skija u Sent Moricu. Možda zato i što su, zapravo, suštinski povezani, familijarno. Bez obzira na razloge, prošlog vikenda većina njih bili su na jednom mestu - u Beogradu", piše "Vog" i objašnjava da je u srpskoj prestonici održano kraljevsko venčanje princa Filipa i princeze Danice.

"Među zvanicama je bilo mnogo krunisanih glava iz cele evrope - princeza Viktorija iz Švedske, kraljica Sofija iz Španije, princeza Marija de Gloria, princeza Sibila iz Luksemburga... a ceremonija venčanja je održana u Sabornoj crkvi u Beogradu. Mlada je nosila je haljinu Roksande Ilinčić, a u jednom trenutku i plišanu crvenu krunu."


"Vog" piše da je prijem održan u dvoru, u "srpsko-vizantijskoj rezidenciji princa i njegove porodice"

"Gosti su, nakon toga, večerali u drugoj kući u okviru dvorskog kompleksa. Dakle, ne jedna, već dve palate bile su uključene u ovo venčanje, kao što je to bio slučaj kada su se venčavali princ Vilijam i Kejt Midlton."

Kao posebnu zanimljivost, modni magazin izdvaja šta je mladoženja rekao zvanicama, ali i svojoj izabranici, nakon ceremonije venčanja.

"Danica i ja vam se zahvaljujemo što ste bili sa nama u najlepšem danu našeg života do sada. Tako smo srećni što s vama delimo radost ovog trenutka. Zahvaljujemo se našim roditeljima na organizovanju ove veličanstvene proslave i iznad svega, Danice, hvala tebi za svu tvoju ljubav i za to što si od mene stvorila najsrećnijeg čoveka na svetu", rekao je mladi princ.

"Vog" objašnjava da, za razliku od nekih drugih evropskih kraljevskih porodica, naša, u Srbiji, nema stvarnu moć.

"Porodica je živela u egzilu, uključujući Sjedinjene države i London, do 2000. godine kada su im dozvolili povratak u zemlju. Iako sada žive u svojoj palati u gradu, monarhija nije obnovljena. Međutim, to nije sprečilo stotine onih koji ih poštuju, da prisustvuju venčanju u Beogradu. I na kraju, nadajmo se da ovo nije jedino kraljevsko venčanje u Evropi koje ćemo imati tokom ove godine", zaključuje "Vog" aludirajući na mogući brak princa Harija i njegove devojke Megan.

Izvor: mondo.rs