Ako ste pomislili da je frula namenjena samo za izvorne tonove, varate se! Neda će vam bez problema odsvirati džez i pokazati da je spoj modernog i tradicionalnog nešto najbolje što ste čuli. Nas je oduševila na prvi pogled i zvuk i otkrila nam je svoje planove, uspehe i kakvu muziku sluša kada ne svira svoj omiljeni instrument.

1. Nedo, frulu ste počeli da svirate već sa trinaest godina, ali kada i kako se prvi put javila ljubav prema ovom instrumentu?

Zaintrigirala me je blok flauta u osnovnoj školi kao obavezan instrument na času muzičkog obrazovanja. Sviranje po ceo dan kod kuće, a i u školi, navelo je mog tatu da mi predloži da počnem da sviram frulu. Ne znajući kakav je to instrument, pristala sam i posle toga je sve teklo prirodno.

2. Gotovo svi mediju u Srbiji preneli su vest da ste u Berlinu svirali džez na fruli i tom prilikom oduševili Nemce. Ispričajte nam kako ste došli na ideju da spojite srpski tradicionalni instrument i džez tonove?

Sama ideja došla je još u srednjoj školi, kada smo moj drug iz razreda Veljko Nenadić i ja pokušali da odsviramo nešto zajedno. Napisao je kompoziciju za frulu i pošto se to ispostavilo kao odlična ideja, sa sjajnim prizvukom, nastavio je da komponuje sve komplikovanije kompozicije i tako sam se upustila prvenstveno u novi žanr, a to je etno-džez. 

3. U biografiji već imate dosta nastupa i nagrada, ali da li možete da nam izdvojite jednu koja vam je najdraža? 

Prva nagrada, to je bio Sabor frulaša u Sopotu. Tada sam svirala frulu pet meseci, pritom i kasnila na prijavu za takmičenje, bila sam jedna od mlađih takmičara i to mi je generalno bio prvi nastup pred drugim frulašima. Osvojila sam plaketu Sveukupnog pobednika sabora, potpuno neočekivano, to zasigurno neću nikada zaboraviti.

4. Da li je istina da svirate i flautu, kaval, gajde i saksofon? :) 

- Mnogi me pitaju da li sviram nešto pored frule i obično ne dođem do kraja sa nabrajanjem. Flautu sam počela skoro kad i frulu, ali u vidu klasične muzike. Kaval i gajde sviram od prošle godine, kao izuzetno drage tradicionalne instrumente. Saksofon je nešto najskorije, ali izlazim na kraj i sa tim. Klavir sviram od srednje škole.

5. Kada vas neko sluša i gleda, deluje prilično lako svirati frulu... Recite nam šta je u stvari potrebno da bi se svirao jedan duvački instrument. Da li je to vežba, inspiracija, talenat?

Pokušavam nekad da se stavim u poziciju posmatrača i da shvatim kako to njima izgleda. Sa moje strane to je naravno drugačije. Ne mogu reći ni da je lako, ali ni da nije. Potrudiću se da budem objektivna i reći da sva tri navedena razloga imaju uticaja. Bez vežbe nema napretka, bez inspiracije nema ni želje u nama da težimo ka nečem boljem, a da nema talenta, vežba bi u nekom stadijumu bila uzaludna. 

Nastavak na sledećoj strani...