Dok smo razgovarali sa Mašom o kreativnosti i umetnosti, po ko zna koji put zaključili smo koliko je važno da umetnici poseduju biznis crtu. Ona je svakako ima, iscrtanu negde između posla art direktora u marketinškoj agenciji „McCann Beograd“ i svojih izložbi crteža, plakata i ilustracija, poput nedavno održane izložbe „Inglorius“ u galeriji Ozon. 

„Okružena sam divnim i pametnim ljudima, ali se i dalje nadam da će lift koji me vozi na moj sprat… nastaviti da vozi i vozi i da će me dovesti u zemlju napravljenu od sladoleda na obali toplog, umereno slanog mora gde nema mobilnih telefona, već delfini prenose sve poruke.“

Maša je oduvek želela da bude umetnik. Upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek za grafički dizajn. Uživala je u druženju sa nadahnutim ljudima, dok su njeni životni stavovi evoluirali bez zadrške. Sada, poručuje da umetnik nije neko razlikuje lepo od ružnog, već neko ko je ceo svoj život posvetio jednoj ideji.

Koliko prostora umetnik može da pronađe danas?

Zavisi od njegovih apetita. Kod nas postoji veliki broj priznatih umetnika, ali znatno manje umetnika koji od svoje umetnosti mogu da žive. Ne mislim da je negde drugde lakše. U Srbiji morate da prodate sliku za 300 evra da biste platili račune i možete kod mame da odete na ručak gradskim prevozom. U Njujorku morate da prodate sliku za 3.000 dolara da biste platili iste račune, a roditelje viđate samo za Božić.

Da li vaši prijatelji iz art sveta misle tako?

Svi žive u inostranstvu pa mogu da pretpostavim šta oni misle. Verujem da im je lakše da se pomuče u uređenijim sistemima.

Ko danas plaća umetnost, ko i koliko kupuje umetničke radove?

Volela bih da ima više pojedinaca koji su u mogućnosti da priušte sebi unikatna umetnička dela (mislim na dela koja koštaju više od 300 evra). Površno poznajem tržište kod nas. Koliko sam uspela da primetim, češće su kupci korporacije, firme, restorani, hoteli… nego privatna lica.

Šta inače odvaja odlične od prosečnih?

Možda je kliše, ali to je neko suptilno ludilo i ekscentričnost. Mogućnost da napravite potpuno novi svet ni od čega. Kada prestanete da kopirate i izvučete iz sebe nešto što samo vama pristaje. Nekada mi prođe kroz glavu ideja da su to ljudi koji ne umeju ništa drugo da rade osim da stvaraju vrhunsku umetnost.

Kako spajate svoju očiglednu sklonost ka slobodnoj umetnosti i svakodnevni posao?

U agenciji McCann Beograd radim devet godina. Slikam godinu i po dana. Neke moje kolege i ja imamo tu sreću da nas menadžment podržava u svim umetničkim projektima kojima se bavimo van posla. Vizuelna umetnost, estetika i komunikacija su osnova za oba moja poziva. 

Zadovoljni ste?

Posle moje prve izložbe slika ostao mi je lep osećaj u stomaku. Volela bih da imam više vremena, a kad imam više vremena volela bih da imam više energije. Sve u svemu, zadovoljna sam što znam da mogu više i bolje.

Društvo je proizvelo mnoge nove oblike umetnosti. Da li imate svoje favorite?

Volim da gledam otvaranje Olimpijade. Volim modu, kao i scenografiju velikih modnih događaja. Bijenale u Veneciji me intrigira, a Expo u Milanu impresionira. Nisu nove umetnosti, ali teže ka novim izrazima.

Ko vas baš impresionira?

Kristofer Nolan je u Holivud uveo jednu dozu kreativnog mraka i realne ljudske drame koji su sada postali trend u blockbusterima. Hvala mu na tome. Ništa lepše nego kada čovek slepi miš zaintrigira velike mislioce i nadobudne kritičare.

Šta je danas u dobrom fazonu?

Pomenuh Transformerse. Savamala kao nezavisni, samoodrživi centar urbanog i kulturnog života. Veliki broj hostela u Beogradu. Trend širenja zanimljivih kafe prostora koji se međusobno utrkuju u kreativnosti i originalnosti…

Da li ste vi u dobrom fazonu?

Jesam… osim kada neko stane preko reda ispred mene.

Šta bi trebalo uraditi da bi naše okruženje bilo lepše?

Očistiti i restaurirati fasade. Preseliti ZOO vrt (ne iz estetskih, već iz humanih razloga). Ukinuti kladionice i kazina. Ograničiti javni prostor za reklamiranje. Iščupati sve kioske sa sve frižiderima i sladoledima i suncobranima i agregatima. Vreme je i da se konačno uniformiše gradski prevoz... U bilo koju boju. Evo jedne poruke za izvođače radova: Pogledajte zgradu sa vaše leve i zgradu sa vaše desne strane. Napravite logičan, zanimljiv, moderan prelaz između te dve zgrade. Razmišljajte o istoriji kraja u kome zidate... a još više o njegovoj budućnosti, kao i o ljudima u njemu... 

Rečenica koju pamtim:

„Srbija bi do kraja godine trebalo da uđe u pregovore za ulazak u Evropsku uniju.“

Lična karta

Datum rođenja: 8. 10. 1981.

Horoskopski znak: Vaga

Emotivni status: Da li imam dečka... imam... pa smo se onda i venčali.