Ona je na vrhu. Graciozna i kul, istovremeno. Predstavlja uzor i motiv drugim ženama da mogu da budu šta god požele. Da postanu Bijonse. 

Put kojim je išla jedna od najupečatljivijih diva današnje R&B i pop scene prikazan je u knjizi Becoming Beyonce: the untold story, autora Džeja Rendija Taraborelija. Samo za vas, izdvojili smo odlomke iz biografije koja pokazuje kako se gradila jedna žena kojoj se dive i najveće svetske zvezde.

„Mama, dodaj mi tu lepljivu traku“, rekla je Bijonse pokazujući na rolnu sive trake na stolu. Noseći uski crni kostim, stajala je ispred ogledala i kritički ispitivala svoj odraz. „Ne dopada mi se kako izgledam“, rekla je o svojoj odeći. „Obline nisu dovoljno uglađene.“ 

Bijonse je onda skinula gornji deo odeće do struka. „Šta ćeš da uradiš?“, pitala je Tina dok je svojoj ćerki dodavala lepljivu traku. „Popraviću to“, rekla je Bijonse.

Uzela je snažnu lepljivu traku koja sigurno nije bila namenjena da se koristi na koži, a onda počela da je uvija oko svog golog struka. „Utegnuću svoj struk ovom trakom“, objasnila je. 

„Ne možeš to da uradiš“, rekla je Tina. „Da li znaš koliko će da te boli kada je budeš skidala?“

„Mama, molim te!“, rekla je Bijonse dok je nastavljala da umotava traku sve više oko struka. Toliko čvrsto da je jedva mogla da diše. Potom je povukla gornji deo kostima preko ramena, pogledavši se opet u ogledalo. „Tako, to izgleda vrlo dobro“, rekla je zadovoljno gledajući prema svojoj majci. „Zar ne misliš tako?“

Postojale su u stvari dve verzije video-spota za pesmu Listen. Jedan je prikazivao performans sa scenama iz modne revije i filma Dreamgirls. Bila je takođe i druga verzija poznata pod nazivom Director’s cut, sa novim prikazivanjem photoshoota. Režiser je Metju Rolston i video se pojavljuje na DVD izdanju filma Dreamgirls. U ovom drugom spotu, našminkano lice Bijonse se pojavljuje u ulozi manekenke na važnom fotografisanju. Iza retro fotoaparata stoji fotograf koji izuzetno podseća na legendarnog modnog fotografa Ričarda Avedona. Tu je takođe i uštogljena stilistkinja koja asocira na moćnu urednicu Voga Anu Vintur, zajedno sa uslužnim stilskim asistentom.

Oni pažljivo posmatraju dok se raznovrsne kombinacije isprobavaju na Bijonse. Mada, iako ona izgleda fenomenalno u toj garderobi, niko na snimanju ne izgleda zadovoljno rezultatima. Frustrirana, Bijonse pokušava da popravi situaciju, ali nešto ne funkcioniše. Kada asistent pokuša da joj spusti besmislenog papagaja na rame, Bijonse gubi nerve. Istrčava,  skidajući svoje veštačke trepavice.

„Skidanje veštačkih trepavica bio je fenomenalan potez jedne dive“, rekao je šminker Bili Bi razmišljajući o spotu. „To je izraz prkosa i nezavisnosti. Činilo mi se da je to bila direktna poruka njenom ocu (i bivšem menadžeru). Kao da mu je govorila: „Pogledaj me. Slušaj me. Ja sam svoja i oduvek sam to i bila. Nisam neki artikl koji misliš da si ti stvorio.“

Na sledećoj strani NASTAVAK...