Konstantna tendencija ka savršenstvu može vam se činiti kao odlika koju biste i sami želeli da posedujete, međutim baš ova karakteristika ume da bude veliki teret kada je posao, ali i lični kredibilitet u pitanju. Perfekcionizam, smatra se psihološkom smetnjom koja se uglavnom ne pojavljuje sama.

Depresija ili čak poremećaji ishrane neretko prate ovo stanje što može dodatno obeshrabriti osobu koja od njega pati. Jedan od faktora koji zahvata perfekcioniste, ukoliko ne nauče da kontrolišu svoj nagon za dostizanjem ideala, takođe je i hronično nezadovoljstvo sopstvenom ličnošću.Upravo ovi simptomi stvaraju razliku između perfekcionizma i želje za napredovanjem u radnom okruženju, koji često bivaju jednako okarakterisani.

DA LI STE PERFEKCIONISTA?

Greške su nedopustive

Ovaj princip ne važi samo u njihovom životu i radu, već ga prenose na sve što im stigne u  vidokrug. Čak i najsitnije odstupanje od savršenstva, primećeno od strane perfekcioniste, mora biti uređeno po njihovoj zamisli i pravilima sa kojima su jedino oni upoznati.   

Sve ili ništa

Kod ovakvih osoba primetan je određen šablon kod obavljanja određenih aktivnosti, ali i kod razmišljanja. Kod njih ne postoji sredina - samo ispravno ili pogrešno.

Neprihvatanje kritike

Čak i pozitivna kritika, koja može prouzrokovati bolji rad u budućnosti, potpuno je neprihvatljiva za perfekcioniste. Kada se nađu u ovakvoj situaciji učiniće sve da se odbrane i negoduju moguć problem.

Želja za kontrolom

Perfekcionisti vrlo često pokušavaju da kontrolišu misli i akcije svoje okoline, kako ne bi došli u situaciju da dožive neuspeh. Upravo zbog nemogućnosti manipulacije nad određenim osobama, prekidaju odnose i zatvaraju se u sebe.

Strah od neuspeha

Svi pretendujemo da budemo što bolji, bilo da je u pitanju posao, ljubav ili porodica. Međutim, ukoliko i napravimo grešku, pokušaćemo iz nje da izvučemo lekciju. To nije slučaj sa perfekcionistima, koji će je protumačiti kao vid svoje nesposobnosti i niže vrednosti.

Kako da pobedite ovu opaku naviku pogledajte na sledećoj strani...