Aktivno slušajte

Ćutite i aktivno slušajte svoje kolege, roditelje, prijatelje. Prestanite da smišljate svoju sledeću rečenicu. Prestanite da delite savete osim ako se od vas to eksplicitno traži. Potrudite se da aktivno slušate bez prekidanja i videćete koliko će to pozitivnih promena doneti u vaše odnose.

Nedelja bez kukanja

Ovo je najteži zadatak, ali zato ima i najveću nagradu. Probajte da se nedelju dana ne žalite ni na šta. Ni na vreme, ni na ljude, ni na prevoz… Znamo, teško je, ali videćete promenu energije i koliko će vam se više lepih stvari dešavati kada ne kukate.

Prihvatite tuđa osećanja

To što ne razumete zašto vašu drugaricu vređaju sitnice ili vaš šef pada u napad besnila kada nešto nije urađeno istog trenutka kada on to poželi nije razlog da se nervirate. Drugi ljudi imaju različit pogled na svet i morate imati svest da vi možda tu istu situaciju vidite potpuno drugačije. Ne morate da se složite sa nekim, ali prihvatite njihovo viđenje.

Ne ogovarajte

Ne ogovarajte, ne komentarišite ružno, ne nasedajte na tuđe provokacije... Toksične reči su toksične po vas, a ne po osobu koju ogovarate. Dakle, u se i u svoje kljuse, i držite se one stare da ako nemate nešto lepo da kažete, radije ne govorite ništa.

Donirajte novac ili vreme 

Izdvojite 5 minuta da uradite nešto lepo za osobu koju čak ni ne poznajete. Možda je to davanje krvi, kupovina magazina LiceUlice ili pomoć domu za nezbrinutu decu sakupljanjem stvari od kolega. Učinite nešto lepo, pomozite onome kome možete, jer često nećete moći baš onome kome hoćete.

Upoznajte sebe bolje

What makes A happy doesn’t make B happy, kažu kada ste dete u školici za engleski da pokušaju da vam objasne kako nije sreća ista za sve nas. Ako vas ne ispunjava joga, idite na karate, ako mrzite izlaske, idite u bioskop, nađite šta volite, a ne šta je trendi i zaista znajte da se počastite nečim što vam prija, a ne nečim što bi prijalo vašoj mami, drugarici, tetki…

Dvaput meri, jednom seci

Pazite se reči koje kažete u afektu, režu kao nož kroz puter, a često ih ni ne mislite zaista. Trudite se da porazmislite malo pre nego što izgovorite nešto posle čega nema nazad.

Aktivno primenjujem ove savete već 2 meseca i zaista sam srećnija, zahvalnija za sve što imam, manje sam nervozna, više produktivna i zato vam ih toplo preporučujem!

Piše: Jovana Miljanović