Takozvana urgentna kontracepcija može vas iščupati iz nezgodne situacije i prilično je bezbedno sredstvo za sprečavanje trudnoće. Ipak, kako se radi o piluli prepunoj hormona koja utiče na normalne tokove u vašem organizmu, trebalo bi da budete oprezni kada je ona u pitanju. Prečesta upotreba može dovesti do zdravstenih problema i većina ginekologa se slaže da ne bi trebalo da je korstite više od dva puta godišnje.

Dakle, to nije regularno kontraceptivno sredstvo za koje možete da se odlučite ako želite da sprečite trudnoću, već isključivo rešenje za „hitne slučajeve“, koji se svakom dešavaju. Zato je bolje osloniti se na kodome ili pilule za kontracepciju da bi vam glava bila mirna, ali ako se crveno zvono za alarm ipak upali, slobodno uzmite pilulu za dan posle u roku od tri dana od "spornog" odnosa.  Evo odgovora na najčešća pitanja u vezi sa ovom „magičnom pilulom“:

Kako ona sprečava začeće? 

Zavisno od toga koji je dan ciklusa, ova pilula deluje tako što ometa ovulaciju ili uzrokuje promene koje ometaju prolaz sperme u matericu i oplodnju jajne ćelije.

Ako prođe više od 24 sata, da li uopšte ima svrhe uzimati pilulu?

Da. Mada je najbolje uzeti je u roku od 24 sata od momenta kada ste imali odnos, u 89 odsto slučajeva ova je pilula delovala i u periodu od 72 sata. 

Da li postoje negativni efekti?

Ne. Žene koje su je koristile uglavnom se nisu žalile na negativne posledice. A mali broj onih koji jeste, eventualno je imao mučninu i blago krvarenje.

Kako da znate da li je delovala?

Siguran znak je prva sledeća menstruacija. Ako je dobijete na vreme, znači da je pilula imala efekat, ali ukoliko primetite zakašnjenje od nedelju ili više dana, predlažemo da odete kod ginekologa i uradite test na trudnoću.