Većina devojaka, pa verovatno i vi, svoje grudi ponekad vole a katkad mrze. Ne vole ih kada „pošize“, počnu da svrbe ili im se bradavice ukrute kao ubojita koplja u nadasve neprikladnom trenutku. U takvim situacijama umirete od blama ili se, još gore, zabrinete za svoje zdravlje.
Ako se prepoznajete u ovim redovima, znajte da niste jedine. Kada smo zamolili čitateljke Cosma da podele sa nama svoje još nerazrešene dileme u vezi sa grudima, zasula nas je gomila pisama. Zato vam razjašnjavamo najčešće dekolte-zagonetke i otkrivamo sva rešenja.

„Kroz odeću se vidi da su dojke različite veličine.“

Grudi nikada nisu potpuno identične, ali kod malog broja žena ova razlika je upadljiva, svedoče ginekolozi. Oni savetuju da je najbolje da kupite brus koji odgovara većoj dojci, a u drugu korpicu ubacite penasto jastuče ili od silikonskog gela. Trajnije rešenje - ali i mnogo skuplje (od 2000 do 5000 evra), a nosi i rizik da vam ostanu ožiljci je plastična operacija. Hirurzi ističu da možete da smanjite veću dojku, stavite implant u manju ili iskombinujete obe varijante. No, pošto Cosmo insistira da je prirodnost najveći dar, i u ovom slučaju podržavamo neka druga rešenja, osim operacije!

62% muškaraca ne primećuje asimetriju grudi

„Ponekad me grudi toliko svrbe da prosto moram da se počešem - čak i na javnom mestu.“

Za početak, posle tuširanja uvek se namažite losionom za telo. Tako će vam koža biti hidrirana, što smanjuje rizik od svraba zbog isušivanja kože. Sledeća važna stvar je da birate prirodne ili mikrofiber tkanine kroz koje koža diše i koje je manje iritiraju.
Ako je svrab praćen crvenilom, možda se radi o alergijskoj reakciji. U tom slučaju upotrebite kortizonski krem, a zatim menjajte različite vrste deterdženata i sapuna da biste videli da li su oni uzrok alergije. Ako na koži imate crveni pečat koji se peruta, moguće da se radi o gljivičnoj infekciji. Sa njom ćete se izboriti uz pomoć antimikotika u vidu kreme koji se može kupiti i bez recepta.
Ali, ako se na bradavici pojavi fleka koja se peruta i posle nekog vremena ne prođe, obratite se lekaru. To može da bude simptom veoma retkog tipa raka dojke.

„Izrazito su opuštene i mlohave.“

Pored svih tih super-podižućih-mega brushaltera i implanata zahvaljujući kojima grudi stoje tik ispod brade, lako je zaboraviti da su grudi mekane i prirodno vise nadole. Ali, ako su vam baš ekstremno meke, to znači da sadrže više masnog nego žlezdanog tkiva, jer ih žlezde inače čine čvršćima. Drugi mogući uzrok je istezanje ligamenata koji drže grudi - oni se rastegnu poput bretela na starom brushalteru. Ostali uzroci opuštanja grudi su dojenje i promene u težini. I trčanje bez odgovarajućeg grudnjaka može da dovede do opuštanja (da ne pominjemo bol).
Pošto je opuštanje normalna pojava, tu nema mnogo pomoći. Brushalter sa bretelama podesive dužine i fišbajn (ako nosite bar B korpice) mogu da rasterete ligamente. Kada vežbate, nosite sportski brus sa oblikovanim korpicama koje sprečavaju skakutanje grudi, kaže Suzan Netero, vlasnica linije donjeg rublja Intimacy.
Bolje rešenje: umesto da se koncentrišete na to kako deluju opušteno, obratite pažnju na to koliko se zahvaljujući njima osećate seksepilno. Nosite ultraseksi push-up bruseve, a u krevetu birajte poze u kojima vaš dragi može da ih dodiruje, ali neće biti toliko izložene njegovom pogledu - recimo, seks „po kučeći“ ili u pozi „kašika“.

„Moje grudi imaju smešan, kupast oblik“

Kao i lice i telo, grudi mogu biti najrazličitijih oblika, a tu nema nikakve trajne promene.
Odgovarajući brushalter ipak može da pomogne da izgledaju drugačije. Kontur brus sa malim umecima, koji preoblikuje grudi tako što ih podiže ili razdvaja, može da vam da oblik koji želite. Ako su vam grudi kupaste,
probajte grudnjake kod kojih su korpice oblikovane tako da grudi izgledaju oblije.

„Nekad mi je neprijatno da se skinem pred dečkom, pošto imam strije na grudima.“

Strije su tanke crvene ili beličaste linije koje se često pojavljuju usled naglog rastezanja kože, na primer tokom puberteta, trudnoće ili kada se ugojite. Većina žena ima strije, ali u kojoj meri zavisi od elastičnosti kože i genetike. Loša vest: one nikada ne nestaju, iako neka istraživanja sugerišu da svakodnevnim mazanjem krema sa retinolom A tokom više meseci možete da ublažite crvenilo novonastalih strija. Srećom, tokom vremena postepeno blede i boja im postaje sve sličnija prirodnoj boji kože.
Neka vas ne muči previše da li će ih vaš dragi primetiti. Poznato je da muškarci baš i nemaju oko za detalje. Kada se skinete, on je verovatno širom otvorenih očiju zaslepljen seksi prizorom vašeg dekoltea u celini… Retko primećuje te tanane linije na koži.

„Grudi su mi pune čvorića da me na dodir bole.“

Sve grudi su pomalo „čvornovate“. Ginekolozi i akušeri objašnjavaju da je ta pojava izraženija nedelju dana pred menstruaciju, posebno ako imate fibrocistične promene u grudima - izazvane hormonskim disbala-nsom zbog kojeg grudi otiču i postaju osetljive i bolne. Kofein izaziva zad-ržavanje tečnosti u organizmu i oticanje, pa pred menstruaciju smanjite unos kofeina. Kontrolišite unos soli, jer i natrijum uzrokuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Ako primetite čvorić koji se ne menja tokom menstrualnog ciklusa, obratite se ginekologu. Verovatnoća nije velika, ali možda se radi o raku dojke.

60% - Približno toliko žena ima fibrocistične grudi.

„Čini mi se da su mi areole previše velike i tamne.“

Areole su oni tamnije pigmentirani krugovi oko bradavica. Kao što je slučaj i sa veličinom i oblikom grudi, i izgled areola je krajnje individualan. Mogu biti vrlo male, poput petoparca, ili velike kao podmetač za čaše. Boje variraju od ružičaste, crvenkaste, braonkaste, do skoro crne. Što vam je tamnija boja kože, tamnije su i areole. Hormoni za vreme trudnoće ih takođe potamnjuju, mada i posle porođaja mogu da ostanu takve.
Ako vam njihova veličina predstavlja veliki problem, moguća je i operacija - tzv. redukcija areola - kojom se mogu smanjiti (ali ne bez ožiljaka), a postoji i rizik da ćete imati problema pri dojenju. Ali, umesto da menjate areole, bolje da promenite način razmišljanja. Znajte da većina muškaraca areole, svih boja i veličina, smatra vrlo privlačnim.


Bujanje
Prosečna veličina brushaltera je pre jednu deceniju bila 80B, a danas je 85C


Problemi sa garderobom!

Grudi i odeća se ne slažu uvek baš najbolje. Evo kako da postignete mirnu koegzistenciju

Ispadaju iz duboko sečenih korpica.

Ili su korpice manje nego što bi trebalo ili rastegljivi pojas koji ide oko leđa ne drži dobro, pa grudi ispadaju. Potražite savet o pravom modelu za vas od dobro upućenih prodavaca u prodavnicama donjeg veša.

Bradavice koje kao da „paraju nebo”.
Sakrijte ih (ako želite) kontur-brusom, jer ima čvršće korpice koje prikrivaju naprćene bradavice. Možete da nabavite i specijalne silikonske nalepnice koje prionu uz bradavice i drže ih potpuno pod kontrolom.

Grudi vam otvaraju dugmiće na košulji.
Možda su vam grudi nesrazmerno velike u odnosu na torzo, pa gornji delovi odeće koji su vam taman za torzo nisu dovoljno veliki i za grudi. Samim tim, košulje na kopčanje jednostavno nisu najbolji izbor za vas.
Slike u galeriji