Brak nije surova kanasta, rulet, poker ili neka druga hazardna igra. U brak se ne ulazi iz očaja, od nekakve sile svemira ili, šta li već da postoji. Stupa se čistog srca, bez grama finansijskih kalkulacija.

Želeli smo puno toga zajedno, maštali i hranili se istim nadama, željama. Realizovali smo po nešto od toga, sami ili uz pomoć rodbine, darovima sa venčanja, kao početnim, zajedničkim kapitalom. Pravili kompromise, veće ili manje, kao neminovnost rađanja nečeg novog. Najčešće su to novo, bivala mila deca, a nekada sopstvena kuca ili stan.

Odvojeni i sami, kreirali samo naš unikatni, dopadljivi, šareni svet i znatno ulepšali odraz istoga u zajednici. Posle izvesnog vremena, recimo oko treće godine,(p.a.ovisi,od slučaja do slučaja), mi, ehh počinjemo bolje da se upoznajemo. Padaju zavese, padamo i mi na pravom ispitu bračne zrelosti. Komunikacija van kreveta pokatkad ne ide u željenom pravcu, a sex, zdrava, dobra, navika, gubi svoju čar i privlačnost. Reči zapinju, upinju se, sudaraju, pogrešno tumače ili samo lutaju među zidovima krhke, pionirske zajednice.

Kada nastaje krizna oluja? Sitna koškanja različitih naravi i nisu dovoljan okidač za teži okršaj pred sudskim zdanjem. No, nešto ipak može da debelo okrnji i dokrajči lep početak. Najstrašnija, lična spoznaja, kada osoba sa kojom delite toplu, postelju, posuđe, hleb, sol, šećer, šampon i td. nije ono za šta se izdavala. To je šamar za onoga drugoga, koji je od početka išao totalno otvorenih karata, širom raširenih ruku, pa naleteo na bodljakivu žicu razočaranosti, koje lagano puštaju krv i peku. Svakim danom sve jače i žešce.

Kada bih htela najgnusnije da uvredim svog bivšeg partnera, a on bi se na tu poznatu konstataciju samo ovlaš nacerio, definisala bih ga vrlo prijemčivo i olako: “Dr.Džekil i Mr.Haid”. Za neupućene u datu dijagnozu, prosto, čovek sa dva lica! Preko dana divan, susretljiv, pažljiv, nežan, a noću kardinalno opak, uvredljiv, nesnosan, tvrd, čudovišan (zbog toga mi horor rediteljska-filmska umeća,nisu interesna zona). E,to je već nerešiv problem i za stručna lica, a kamoli za jednu običnu žensku individuu.

Sada sam stigla do ključne stvari. To, moram priznati i nisam ja lično smislila, već sam samo pažljivo oslušnula, jednog jutra na TV-u, bosonoga, još u pižami: Kada vam neko drsko skine osmeh i vedrinu sa lica, ne vašom voljom, i iz samo njemu sebičnih, isključivih razloga, unazadi vaš pogled na svet, podmuklo ubije želju za istim, kada javno priznate sebi da se više ne prepoznajete u ogledalu, društvu, da više niste prirodni, spontani, samo očajno zabrinuti, prečesto tužni, plačljivi, da vam ne leži amaterska gluma na pozornici braka, veštačke-sretne grimase, postoji samo jedno i jedino rešenje - sporazumno razdvajanje.

A pre toga,pakujte najnužnije alatke i bežite iz te nesnosne zajednice,dvoje isuviše različitih, disharmoničnih ljudi (naravno, ako ste pre tog spasonosnog rešenja pokušali i najneverovatnije,emotivno-hirurške zahvate na spašavanju iste).To mora biti pravdano u vašoj astrološkoj, ljudskoj, zemaljskoj karti postojanja, bez ikakvog straha od trenutne, neprijatne faze samoće i bola, a potom novog, iskrenijeg početka i regeneracije srca.

Ako želite da pišete za Cosmo blog pošaljite nam prijavu i svoj tekst na adresu cosmopolitan@adriamedia.rs, sa naznakom COSMO BLOG u naslovu poruke!

Slike u galeriji